Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když padají trakaře

23. 2. 2010

 

KDYŽ PADAJÍ TRAKAŘE

ZÁHADY A ZAJÍMAVOSTI OBLOHY V PRŮBĚHU ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ

 

Napsal: Jerry Dennis

Přeložili: Martin Setvák, Pavel Hampl

Ilustroval: Jiří Slíva

Vydalo nakladatelství BRÁNA, spol. s. r. o.

První vydání. Praha 1999

 

Za léta, co se lidstvo postupně přestěhovalo z korun stromů, přes jeskyně, první chýše, zemědělské usedlosti a později z vesnic do měst či velkoměst, většina lidí ztratila schopnost vnímat svět, který nás obklopuje  a jehož jsme nedílnou součástí. 

Kniha si vybírá z několika oborů - meteorologie, astronomie, ornitologie a entomologie, to s čím se můžeme setkat, když alespoň na chvilku opustíme pohodlí civilizace a začneme se rozhlížet kolem sebe, především po obloze.

Autor se snaží odpovědět na některé otázky o okolním světě ( Proč je obloha modrá? Jak může celé hejno ptáků najednou změnit směr?...)

Chceme poznat okolní svět a to jak funguje - ne abychom ho pokořili, ale proto že znalosti zvyšujínaše potěšení z okolního světa a prohlubují jeho vnímání.

" POZOROVÁNÍ PŘÍRODY JE HOSTINOU PRO SRDCE ZATÍM CO POROZUMĚNÍ SVĚTU JE HOSTINOU PRO MYSL."

Když zmizí Slunce a Měsíc: zatmění

Nejstarším psaným záznamem o zatmění je dávný čínský text, kde se píše o zatmění, které nastalo 22. října 2 136 př.n.l. Jakékoli místo na Zemi tak zažije úplné sluneční zatmění jednou za 400 let.

Proč je obloha modrá?

Na zemi přebohatá atmosféra rozptyluje sluneční světlo, odráží ho mezi částicemi prachu a molekulami plynů až je dokonale rozptýleno po obloze.

Modré světlo je nejenergičtější ze všech barev a je nejintenzivněji rozptýleno na atomech a molekulách vzduchu => modrá obloha, žluté slunce.

Červené slunce - když svítí horizontálně odstraní další barvy a proto se nám jeví jako červené. Červená odolává dodatečným filtracím.