Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povídky malostranské

 

 

POVÍDKY MALOSTRANSKÉ

Napsal: Jan Neruda

Uspořádal: Dr. Miloslav Novotný

Upravil: V. H. Brunner

Rok vydání: 1923

Nakladatelé: Kvasnička a Hampl v Praze.

Jsou obrazem života obyvatel Malé Strany. Autor popisuje lidi dobré i zlé, často s humorem a ironií kritizuje špatné lidské vlastnosti, v některých povídkách jsou patrné jeho vlastní osudy.

HASTRMAN

Hlavní postava:
Velmi podrobná charakteristika pana Rybáře 
Vnější charakteristika - oblékání: cůpek, zelený fráček. Kalhoty ke kolenům, bílé punčochy, boty z poprakané kůže, hůlka španělka. Klobouk nosil vždy v ruce.
Vnitřní charakteristika - cestou se stále otáčel, jako by jeho myšlenky chodily za ním, nebyl příliš vzdělaný (názvy kamenů slyšel poprvé v životě).

Pan Rybář, starý člověk, o jehož velkém bohatství si sousedé vyprávějí - má prý doma mnoho drahých kamenů - nasbíral je na hoře Kozákově. Žije u své dcery, věří že se příbuzní o něj starají kvůli jeho bohatství. Na Malé Straně mu říkají Hastrman - nosí zelený fráček, s turisty, kteří přicházejí na Hradčany, hovoří o tom, jaká je škoda, že u nás není moře, a jmenuje se Rybář - proto přezdívka Hastrman.

Rozhodne se, že si dá své kameny ocenit u gymnazijního profesora Mühlwenzela. Když zjistí, že kameny jsou takřka bezcenné, rozhodne se svou sbírku zničit. V tom mu zabrání jeho zeť, pan Šajvl. Pan Rybář je překvapen, že pro jeho dceru a zeťě není důležité bohatství, ale že se o svého dědečka starají, protože ho mají rádi.

Idea povídky: důležitější než bohatství je vzájemná úcta a láska mezi členy rodiny.

 

DOKTOR KAZISVĚT

Hlavní postava:
Malá drobná postava, vousy, "...když šel po ulici, vypadalo to, jako když vichr zvadlý list honísem a tam...", nikomu neodpovídá na pozdrav, jestliže ho někdo osloví, odchází.

Doktor Heribert žije na malé straně, ale odmítá kohokoli léčit, vyhýbá se lidem, s nikým nemluví, žije osaměle. Umírá rada Schepeler. S jeho smrtí jsou všichni blízcí spokojeni, smutek jen předstírají. Vdova si chce vzít radova přítele Kejříka, doktor Link obdržel za léčení tučný honorář. Radův příbuzný Ostrohradský má zdědit pět tisíc zlatých. Radovi podřízení se těší, že někdo z nich postoupí na jeho místo. Pouze radův přítel Kejřík není spokojen, příliš se mu nechce do svatby s vdovou. Pohřební průvod kráčí po Malé Straně. U Oujezdské brány mají položit rakev na vůz, ale rakev se sveze na zem a víko odskočí. Kolem náhodou prochází doktor Heribert. Uchopí mrtvého za ruku a pochvíli konstatuje, že není mrtev. Podaří se mu radu Schepelera vzkřísit a zachrání mu život. Všichni se radují, ale je to radost neupřimná. Od té doby je doktor Heribert považován za zázračného doktora, měl by mnoho pacientů, ale on dál každého odmítá a stále se uzavírá ve své samotě. Patrně nechce přicházet do styku se zlými a falešnými lidmi, jako byli příbuzní a přátelé rady Schepelera. Malostranští obyvatelé jsou na doktora razzlobeni a začínají mu říkat "doktor Kazisvět."

 

PŘIVEDLA ŽEBRÁKA NA MIZINU

Pan Vojtíšek byl malostranský žebrák, všichni ho znali a pravidelně dostával almužnu nebo trochu jídla. U kostela sv. Mikuláše měla své místo žebračka, které říkali "baba milionová". Navrhuje panu Vojtíškovi, aby spolu žili. Jemu se žebračka nelíbí, je ošklivá, má jen jeden zub, proto ji rázně odmítá. Aby se pomstila, začala pana Vojtíška pomlouvat. Má prý Na Františku dva domy, jeho dcery se strojí jako slečny a jezdí v kočáře do Stromovky. Malá Strana pomluvám uvěřila a od té doby začali panu Vojtíškovi odmítat almužnu. Pokřikují na něj "pane domácí", hostinský si chce od něho půjčit dvacet tisíc... Pan Vojtíšek je zničen a odchází z Malé Strany na Křižovnický plácek. Zanedlouho se na Malé Straně dozvídají, že zemřel - v zimě ho našli zmrzlého nedaleko Oujezdských kasáren.

Idea povídky: Co dokáže zlá pomluva, proč jsou všichni ochotni jí uvěřit?  

 

 

 

 www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/jan-neruda/povidky-malostranske-souhrn-povidek.html

 

 E-kniha zdarma:

web2.mlp.cz/koweb/00/03/37/00/60/povidky_malostranske.pdf