Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vynález zkázy

15. 1. 2014

 

 

Napsal: Jules Verne

Ilustroval: Kamil Lhoták

Přeložila: Anna Kučerová

Vydalo Státní nakladatelství dětské knihy, v Praze roku 1959 jako svou 1750 publikaci.

 

Hlavními postavami románu jsou zneuznaný francouzský vynálezce Thomas Roch, který vynalezl ničivou zbraň a požaduje za ni neuvěřitelně vysokou finanční odměnu, jeho opatrovník francouzský inženýr Simon Hart, který vystupuje pod jménem Gujdon a snaží se na vynálezci vyzvědět jeho tajemství, a nebezpečný pirát Kerr Karraje, který si nechává říkat mezi bohatými hrabě d´ Artigas a který se nerozpakuje kvůli ovládnutí ničivé bomby, unést ze soukromého sanatoria, kde se vynálezce léčí ze své duševní choroby, zneuznaného vynálezce i jeho ošetřovatele.

Únos provede pomocí ponorky a své zábavné jachty, a oba muže odveze na ostrůvek uprostřed Pacifiku.

Když, ale nad vlajkovou lodí, která pluje se záměrem zničit piráta Ker Karaje, je vztyčena francouzská vlajka, vynálezce Thomas Roch neunese tíhu vlastenectví a obrátí ničivou zbraň proti sobě, svým únoscům, a zničí celý ostrůvek i s vynálezcem.

Jediný, kdo zkázu přežije je inženýr Simon Hart.

 

V románu, který se odehrává kolem roku 1885, vypráví Jules Verne příběh francouzského vynálezce Thomase Rocha, který objevil strašlivou výbušninu a pokusil se ji prodat francouzské vládě. Pro Rochovy přehnané finanční požadavky však vláda obchod odmítla a poté ze stejného důvodu i vlády dalších velmocí. Vynálezce se nakonec nervově zhroutí a léčí se v nervovém sanatoriu. Toho využije pirát Kerr Karraje, známý též jako hrabě d'Artigas, který zbohatl na krádežích podmořských pokladů, a unese s pomocí své ponorky Rocha i s jeho ošetřovatelem Simonem Hartem na svou podzemní základnu na ostrůvku Back Cup v Bermudách.

Jméno ostrůvku bylo odvozeno od toho, že se podobal převrácenému šálku (anglicky Back Cup). Ostrůvek měl zvenčí kruhovitý tvar a v obvodu měřil asi dvanáct set metrů. Uvnitř byla obrovská jeskyně o ploše pěti hektarů. Většinu plochy zabíralo vnitřní jezero, vlastně laguna. Lagunu s vnějším mořem spojovala podzemní chodba dlouhá asi čtyřicet metrů, která byla natolik rozměrná, že dovnitř jeskyně mohla vplout pirátská ponorka. Obratným trikem vyvolal Kerr Karraje dojem, že ostrůvek je sopkou hrozící výbuchem. Otvorem na vrcholu ostrůvku stoupalo ven tolik dýmu (jednak ze zapálených vlhkých mořských řas, jednak z laboratoří, dílen a z elektrárny), že se nikdo neodvážil k ostrůvku přiblížit. Zde Kerr Karraje umožní Rochovi pracovat na jeho vynálezu, který chce využít pro ovládnutí světa. Simonu Hartovi se však podaří poslat podzemní chodbou v soudku dopis, v němž popsal místo, kde se s Rochem nacházejí, a nebezpečí, které světu hrozí.

V laboratořích na Back Cupu se Rochovi podaří jeho „vynález zkázy“ realizovat. Výbušnina je uložena do nábojů, které mohou být vystřeleny z jakýchsi bleskometů s dostřelem několika kilometrů a které fungují na principu samonaváděcí rakety. Mezitím Hartův dopis nachází šťastně svého adresáta, světové mocnosti se pod hrozbou porážky spojí a vyšlou k ostrůvku nejprve malou anglickou ponorku Sword, aby Harta a Rocha zachránila. Sword však je v podmořském tunelu zničen daleko silnější ponorkou pirátskou a piráti se začnou připravovat k obraně. Vyrobí šest set kusů Rochova bleskometu, které rozestaví na pobřeží Back Cupu jako obranu proti blížící se spojenecké flotile.

Když se flotila k ostrůvku přiblíží, je již ve vzdálenosti kolem sedmi kilometrů od pobřeží pomocí bleskometu zničen první křižník (britský). Druhá loď však před útokem vyvěsí francouzskou vlajku. Na tu nedokáže Thomas Roch vystřelit, neboť je to vlajka jeho vlasti. Uvědomí si, co způsobil, prchne do nitra ostrůvku a zde odpálí zbylou výbušninu. Celý otrůvek je i s piráty rozmetán a při výbuchu zahyne také Roch i se svým vynálezem. Jediný, kdo přežije, je Simon Hart.

 

 

 

V tomto vědeckofantastickém románu píše Verne o francouzském vynálezci Thomasi Rochu (Thomas Roch), který nabízel svůj vynález, jenž byl silnější, než všechny zbraně té doby, různým vládám světa. Vždy byl odmítnut, jelikož za něj požadoval obrovské sumy peněz. Po této zkušenosti částečně zešílel a přemístili jej do amerického sanatoria. Odtud byl i se svým ošetřovatelem unesen bohatým vůdcem pirátů, který je uvěznil ve svém sídle – na malém ostrůvku v Atlantiku. Ošetřovatel byl ve skutečnosti inženýr Simon Hart. Měl během Rochova pobytu v sanatoriu vyzvědět tajemství jeho zbraně. Jelikož byl pološílený, uvěřil Ker Karajovi, vůdci pirátů, že všechno bohatství na ostrově je jeho a že se musí bránit cizím lodím, jež mu jej chtějí i s vynálezem ukrást. Sestrojí svůj bleskomet, podle popisu se jeho náboje pohybují vlastní energií, tudíž se podobá dnešním raketám. Když připlují lodě na osvobození vynálezce a jeho ošetřovatele...

Verne ve svém díle popisuje ponorky a zbraně s ohromnou ničivou silou, srovnatelnou s prvními, nejmenšími jadernými střelami. Zde se setkáváme s spisovatelovou prozíravostí a předvídáním budoucích vynálezů.