Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zrcadlo starých časů

 

Napsala: Helena Lisická

Ilustroval: Jan Černý

Vydal Albatros nakladatelství pro děti a mládež, v Praze roku 1986

V zrcadle starých časů, autorka Helena Lisická, přináší pověsti, zkazky, pohádky a historické povídky z minulého života českých měst: těch historicky významných jako Praha, Hradec Králové, Nymburk, Beroun, Cheb, Písek, České Budějovice, Pelhřimov, Náchod, ale i mnoha dalších (Dobříš, Volary, Vimperk, Stříbro, Klenčí Trhanov, Šloknov, Teplice, Turnov, Vamberk a jiné).

Známé olomoucká historička a spisovatelka tu literárně mapuje všechny české kraje i okresy a zachycuje nejdůležitěší okamžiky z jejich minulosti.

Vypráví poutavé příběhy z doby zakládání měst a udílení privilegií za Přemyslovců a Lucemburků, z času renesančního rozkvětu i pobělohorského úpadku.

Přibližuje mladým lidem slavné postavy českých dějin, Krále Václava I., Přemysla Otakara II., Karla IV. nebo Elišku Přemyslovnu, objasňuje vztahy českých králů k písaři a k panstvu, měšťanů k vrchnoste; vypráví o zakladatelích rybníků, stříbrných i jiných dolů, o výtečných řemeslnících a životě obyčejných lidí v minulosti.

Historické povídky prokládá pro zpestření a uvolnění strašidelnými a taškářskými historkami a svazek opatřuje výkladem o historii jednotlivých měst.

Kniha se tak stává zrcadlem minulosti naší vlasti a barvitým doplňkem školní výuky.

Pohnuté děje se zrcadlí v ilustracích Jana Černého, který knihu doprovodi také znaky a erby měst.