Jdi na obsah Jdi na menu
 


Eduard Štorch

13. 12. 2010

 

 

 

 

EDUARD ŠTORCH

se narodil 10.dubna 1878 v Ostroměři u Hořic, jako druhý syn Anně a Vojtěchu Štorchovým. Jejich rodina se často stěhovala a proto prošel několika obecnými školami. V Hradci Králové absolvoval reálné gymnázium a učitelský ústav, kde roku 1897 maturoval a stal se učitelem. Své učitelské povolání vykonával na řadě škol v severních Čechách od roku 1903.

Eduard Štorch měl mnoho zálib, např. archeologii, činnost pedagogickou, spisovatelskou a novinářskou. Eduard Štorch usiloval o spojení školy s pobytem dětí v přírodě. Skutečnou školu v přírodě vyzkoušel až v letech 1926-1930 ve své proslulé dětské farmě, kterou vybudoval z vlastních prostředků na Libeňském ostrově. V roce 1903 ho přijala do zaměstnání pražská městská rada. V Praze se usadil trvale. Vodil Pražské děti o nedělích do přírody okolo Prahy, vedl kurzy plavání, bruslení a skautský tábornický oddíl. O prázdninách pořádal levné zájezdy do Jugoslávie
(dnešní Chorvatsko) a v zimě lyžařské zájezdy do hor. Také vedl archeologický kroužek pro děti, ve kterém našli pozůstatky opravdového mamuta. Napsal mnoho knih, např. Praha v době kamenné, Osada havaranů, U veliké řeky, Minehava, Bronzový poklad, Hrdinská pouť, ale jeho nejznámějším dílem je kniha ,,Lovci mamutů".

Za 1.světové války byl Eduard Štorch zařazen do vojenského zdravotnictví. Poté tři roky působil jako školní inspektor v Bratislavě, ale pak opět pracoval v Praze. Po vážném úrazu Eduard Štorch částečně oslepl a roku 1939 odešel do penze. V dalších letech se věnoval literární tvorbě pro děti a mládež. Eduard Štorch zemřel 25.června 1956 v Praze. Pochován je však v obci Lobeč na Mělnicku. Písemnou pozůstalost a knihovnu odkázal Eduard Štorch městskému muzeu v Hořicích. Eduard Štorch (1878-1956).