Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mikuláš

5. 12. 2009

 

6. prosinec - svátek Mikuláše

 

HLEDÁME DÁRKY ZA OKNEM

 

Na svátek svatého Mikuláše se těší všichni - dospělí i děti. Děti proto, že dostávají dárky, dospělí proto, že je mohou dětem dávat a mohou se na chvíli zase stát dětmi.

Menší děti čekají na svátek Mikuláše vždy i trochu s obavou, protože vědí, že hodného strejdu s vousy obvykle doprovází i ušmudlaný čert s řetězem, který jakýmsi zázrakem ví o jejich dětských prohřešcích: že jednou zlobily maminku i tátu, že neposlouchaly babičku a praly se ve školce... Jak to ten čert vlastně ví a jak to, že Mikuláš vždycky čerta zkrotí a malí zlobivci přece jenom dostanou dárečky?

Za to mohou usmívající se dospělí tátové a maminky, dědové a babičky, kteří chtějí dětem udělat radost.

Jak vlastně takový krásný zvyk vznikl?

Jeho zakladatelem byl biskup Mikuláš z města Miry v Malé Asii, který žil ve 4. století našeho letopočtu. Tento Mikuláš prý po otcově smrti zdědil velký majetek a byl nesmírně bohatý. Měl ale zároveň dobré srdce, a proto podporoval chudé a bezbranné lidi. Sám žil velmi skromně. Jednou prý jel v třeskuté zimě na koni, zahalen do nádherného a teplého pláště, a potkal žebráka třesoucího se zimou. Mikuláš neváhal, svlékl plášť, tasil meč a plášť jím rozpůlil, aby se mohl se žebrákem podělit o oděv do zimy. 

Chodil prý také se svým průvodcem - čertem - do chudobných rodin a tam se dětí vyptával, zda byly hodné, umějí se modlit a chovají se podle božího přikázání. Těm dobrým rozdával dárky, nezbedy vyplácel čert metličkou. Snad i proto se začalo říkat, že "metla vyhání děti z pekla".  

To všechno bylo dávno, jenže jak už to bývá, lidé na dobré skutky nezapomínají, a tak se zvyk obdarovávat děti postupně rozšířil po celém křesťanském světě, právě v den, který je v kalendáři věnován někdejšímu biskupovi Mikulášovi.

Dlouho před svátkem posílají děti Mikulášovi dopisy, v nichž píší o tom, jakén dárky by si přály. Mikuláš pak dárky vytahuje z koše nebo je nechává na okně, dává je do punčochy a všelijak je ukrývá, aby chvíle napětí před objevením dárku byla co nejdelší.

Prosinec je proto u dětí jedním z nejoblíbenějších měsíců: zasloužili se o to MIKULÁŠ a JEŽÍŠEK