Jdi na obsah Jdi na menu
 


Joachim Barrande

13. 4. 2010

JOACHIM BARRANDE

se narodil 11.8.1799 v Saugnesve Francii a zemřel 5.10.1883

Francouzský inženýr, geolog a paleontolog, který strávil většinu života v Čechách. Provedl mimořádně důkladný průzkum geologických útvarů a zkamenělin ve středních Čechách, významně přispěl k rozvoji naší přírodovědy. 

Roku 1831 se rozhodl následovat svého zaměstnavatele Karla X. z dynastie Bourbonů do exilu, a tak se ocitl i s královskou rodinou v Praze. Ve výchově mladého prince pokračoval ještě 2 roky a potom se vrátil ke svému původnímu povolání. Jako inženýr byl pověřen vyměřováním trasy pro koňskou dráhu vedoucí z Křivoklátu podél Berounky do Plzně. Při těchto pracích dělníci narazili na mimořádně bohaté naleziště krásně zachovalých zkamenělin poblíž Skryjí a Týřovic. Objev Barranda nadchl a předurčil jeho životní dráhu na dalších skoro čtyřicet let.

Od roku 1840 procházel a zkoumal rozsáhlou oblast, kterou dnes geologové nazývají barrandien. Je to elipsovitá pánev mezi Prahou a Plzní, vyplněná usazeninami, které se zde ukládaly v dávných dobách, kdy byly Čechy pokryty mělkým mořem.

Barrande s mimořádnou důkladností shromažďoval a třídil obrovské množství zkamenělin  vymřelých rostlin a živočichů "brouků". Ve skuteřnosti nešlo o hmyz, nýbrž o mořské bezobratlé živočichy ze starších prvohor.

Nejznámější z nich jsou trilobiti, které Barrande popsal způsobem dodnes považovaným za paleontologickou klasiku.

V roce 1846 vydal ve Vidni a Lipsku svou první práci o geologii a fosiliích českých prvohor.

Jeho hlavním dílem je však mohutná 22-svazková práce Silurský systém středních Čech.

Vycházela postupně v letech 1852 - 81 zároveň v Praze a v Paříži. Obsahuje 6000 stran vědeckého textu a na tisíc litogfafií zkamenělin. Její přesnost dodnes vzbuzuje obdiv paleontologů.

V Praze bydlel na Malostranském náměstí v domě čp.37 a jeho hospodyní byla po řadu let matka Jana Nerudy.

Po dlouhém a plodném životě zemřel nečekaně při cestě do Rakouska, ve Frohsdorfu u Vídně.

Ani ve smrti nezapomněl na Čechy - celou svou sbírku fosilií, knihovnu, rukopisy a značný peněžní fond odkázal Národnímu muzeu v Praze. Jeho sbírku můžeme v muzeu obdivovat i dnes.

 

 http://www.ceskatelevize.cz/program/10214245764-22.02.2010-10:15-2-dvaasedmdesat-jmen-ceske-historie.html?online=1

 

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/404235100031011-po-stopach/