Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vltavíny

10. 4. 2010

VLTAVÍNY

 

Vltavíny se vyskytují hlavně v povodí řeky Vltavy ( německy Moldau), odtud pochází název vltavín neboli moldavit. 

 Jsou spolu s českým granátem považovány za náš národní kámen. A oprávněně, vždyť kromě lokalit v jižních Čechách a na Moravě je jinde na světě nenajdete ( kromě ojedinělých nálezů v Německu a Rakousku, ty jsou však v porovnání s našimi nalezišti zanedbatelné).

 Odrůdy mineralogicky blízkých nerostů, tzv.tektitů se sice vyskytují po celém světě, ale vesměs se jedná o nevzhledné černé kameny. Zatímco většina vltavínů se vyznačuje krásnou zelenou barvou v nejrůznějších odstínech.

Vltavín je většinou průhledný, tudíž se hodí i k brusu, nejkrásnější je však zasazený do šperku v přírodním stavu tak, aby vynikla jeho přirozená skulptace, podobná sušené švestce nebo zvrásnělé kůře starého stromu.

 Vltavín láká nejen mimořádně zajímavým vzhledem, ale i tajemstvím opředeným původem a svými magickými vlastnostmi. Existuje teorie, že vltavíny jsou pozůstatkem po startech kosmických korábů mimozemských civilizací a někteří ho dokonce ztotožňují s kamenem, z něhož byl zhotoven svatý grál. Pro tyto své vlastnosti se vltavín těší stále vzrůstající oblibě nejen u nás, ale i v zahraničí, ať již do šperku, pro léčitelské účely či jako součást mineralogických sbírek.

 Vltavíny patří mineralogicky do skupiny tektitů ( z řeckého tektos – roztavený nebo natavený), přírodních skel (přírodní skla jsou širší skupina, do které patří např. i sopečné sklo – obsidián), které se vyskytují po celém světě. Někdy se používá také název meteoritická skla.

 

 http://www.ct24.cz/vysilani/2009/04/05/1126666764-209411000320405-10:00-toulava-kamera/4/

 

 http://www.moldavites.com/index.php?category=home&default=1